Menu Sluiten

Tips Om Een Evenement Duurzaam Te Organiseren

Ecofest vzw is in 2004 begonnen met een focus op duurzaamheid binnen de evenementensector

90139359013935

More info

tags: Advies Duurzame Leveranciers – Duurzame Evenementen – Duurzame Leveranciers – Duuzame Organisaties – Expert Duurzame Leveranciers – 

Wenst u meer info over tips om een evenement duurzaam te organiseren kijk dan vlug op https://www.ecofest.be/nl/ | Tips Om Een Evenement Duurzaam Te Organiseren

Titel: Evenementen Tips Om Een Evenement Duurzaam Te Organiseren

Introductie:
Het organiseren van een evenement kan een behoorlijke impact hebben op het milieu. Denk aan de uitstoot van CO2, het gebruik van plastic en voedselverspilling. Het is daarom belangrijk om na te denken over duurzaamheid bij het organiseren van een evenement. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel geven we je handige tips om een evenement op een duurzame manier te organiseren.

Tabel: Outline

  1. Waarom duurzaamheid belangrijk is bij het organiseren van evenementen
  2. Begin met een duurzaam plan
  3. Kies voor een duurzame locatie
  4. Verminderen van voedselverspilling
  5. Gebruik duurzame materialen
  6. Stimuleer duurzaam vervoer
  7. Verdeel afval op een verantwoorde manier
  8. Promoten van duurzaamheid tijdens het evenement
  9. Na het evenement: evaluatie en verbeterpunten
  10. Conclusie (optioneel)

Waarom duurzaamheid belangrijk is bij het organiseren van evenementen
Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic. We worden steeds meer bewust van de impact die we hebben op het milieu en streven ernaar om deze impact te verminderen. Ook bij het organiseren van evenementen speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Niet alleen vanuit een maatschappelijk oogpunt, maar ook omdat duurzame evenementen uiteindelijk kostenbesparend kunnen zijn. Door rekening te houden met duurzaamheid, laat je als evenementorganisator zien dat je verantwoordelijkheid neemt en draag je bij aan een groenere toekomst.

Begin met een duurzaam plan
Bij het organiseren van een evenement is een goed plan essentieel. Hierin kun je ook direct duurzaamheid meenemen. Denk na over welke doelen je wilt behalen op het gebied van duurzaamheid en hoe je deze kunt bereiken. Betrek ook leveranciers en partners bij dit plan, zodat iedereen op de hoogte is van de duurzame doelstellingen en hieraan kan bijdragen.

Kies voor een duurzame locatie
De locatie van een evenement kan een grote invloed hebben op de duurzaamheid ervan. Kies bijvoorbeeld voor een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer of die beschikt over voldoende fietsenstallingen. Ook is het belangrijk om te letten op de duurzaamheidsmaatregelen die een locatie zelf neemt, zoals het gebruik van groene energie en het scheiden van afval.

Verminderen van voedselverspilling
Een belangrijk aandachtspunt bij het organiseren van een evenement is voedselverspilling. Dit kan gemakkelijk verminderd worden door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzame cateraars die gebruik maken van streekproducten en zo min mogelijk verpakkingen. Ook kun je overtollig voedsel doneren aan voedselbanken of ervoor zorgen dat gasten hun restjes mee naar huis kunnen nemen.

Gebruik duurzame materialen
Bij evenementen wordt vaak veel gebruik gemaakt van materialen zoals banners, flyers en goodiebags. Kies voor duurzame alternatieven, zoals gerecycled papier en biologisch afbreekbare materialen. Ook kun je ervoor kiezen om eventuele restmaterialen te recyclen voor toekomstige evenementen.

Stimuleer duurzaam vervoer
Vooral bij grotere evenementen kan het aantal auto´s dat naar de locatie komt voor veel uitstoot zorgen. Stimuleer daarom duurzaam vervoer, zoals het delen van auto´s en het gebruik van het openbaar vervoer. Ook kun je overwegen om een fietsenstalling te plaatsen voor gasten die op de fiets komen.

Verdeel afval op een verantwoorde manier
Afval is onvermijdelijk bij evenementen, maar dit kan wel op een verantwoorde manier verdeeld worden. Zorg voor voldoende afvalbakken op het terrein en maak duidelijk kenbaar welk afval waar hoort. Ook kun je ervoor kiezen om samen te werken met afvalverwerkers die het afval op een duurzame manier verwerken.

Promoten van duurzaamheid tijdens het evenement
Tijdens het evenement kun je bezoekers bewust maken van duurzaamheid door hierover te communiceren via bijvoorbeeld posters en presentaties. Ook kun je ervoor kiezen om duurzame ondernemers een podium te geven en op die manier duurzaamheid te stimuleren.

Na het evenement: evaluatie en verbeterpunten
Als het evenement afgelopen is, is het belangrijk om te evalueren. Wat ging goed en wat kan er nog beter? Dit is het moment om verbeterpunten op het gebied van duurzaamheid mee te nemen voor toekomstige evenementen. Ook kun je deze punten delen met andere organisatoren, zodat samen gewerkt kan worden aan een duurzamere evenementenindustrie.

Conclusie (optioneel)
Het organiseren van een duurzaam evenement is niet altijd makkelijk, maar wel ontzettend belangrijk. Door rekening te houden met duurzaamheid, draag je bij aan een groenere toekomst en laat je zien dat duurzaamheid ook mogelijk is bij grote evenementen. Met de tips in dit artikel kun je op een eenvoudige manier een steentje bijdragen aan een beter milieu. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en organiseer een duurzaam evenement!

Einde artikel


Onderstaand kan u algemene informatie vinden doch deze behoort niet specifiek tot bovenvermeld bedrijf
.

Tips om een evenement duurzaam te organiseren

!–StopPubText–>.