Menu Sluiten

Beste Praktijken Voor Duurzaam Evenementenbeheer

Ecofest vzw is in 2004 begonnen met een focus op duurzaamheid binnen de evenementensector

90139359013935

More info

tags: Herbruikbaar Servies Voor Evenementen – Duurzame Leveranciers – Overzicht Duurzame Leveranciers – Advies Duurzame Leveranciers – Expert Duurzame Leveranciers – 

Wenst u meer info over beste praktijken voor duurzaam evenementenbeheer kijk dan vlug op https://www.ecofest.be/nl/ | Beste Praktijken Voor Duurzaam Evenementenbeheer

Evenementen Beste Praktijken Voor Duurzaam Evenementenbeheer

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in alle aspecten van ons leven, en evenementen zijn daar geen uitzondering op. Steeds meer organisatoren van evenementen proberen duurzame praktijken te implementeren om hun impact op het milieu te verminderen. Hier zijn enkele beste praktijken voor duurzaam evenementenbeheer die je kunt toepassen om een positieve impact te hebben op zowel het milieu als je publiek.

Milieuvriendelijke locatiekeuze

De keuze van de locatie kan een grote impact hebben op de duurzaamheid van een evenement. Kies bijvoorbeeld voor een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, zodat de CO2-uitstoot door reizen beperkt blijft. Ook is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden voor energie-efficiëntie en recycling op de locatie. Een andere optie is om te kiezen voor een buitenlocatie waarbij gebruik kan worden gemaakt van natuurlijk daglicht en de natuurlijke omgeving.

Verminderen van afval en gebruik van duurzame materialen

Tijdens een evenement wordt vaak veel afval geproduceerd. Het is belangrijk om dit te minimaliseren door bijvoorbeeld het gebruik van plastic te vermijden en te kiezen voor recyclebare of biologisch afbreekbare materialen. Een andere creatieve manier om afval te verminderen is door het aanbieden van digitale programma´s en ticketing in plaats van gedrukte exemplaren. Verder kan ook waarde worden gehecht aan het gebruik van duurzame materialen voor bijvoorbeeld de inrichting van stands of kraampjes.

Duurzame catering

Eten en drinken zijn onmisbare onderdelen van een evenement, maar kunnen ook een grote impact hebben op het milieu. Kies daarom voor lokale en seizoensgebonden producten om de CO2-uitstoot door transport te verminderen en steun te bieden aan de lokale gemeenschap. Ook is het belangrijk om te letten op duurzame verpakkingen en het vermijden van single-use plastic. Een andere optie is omte kiezen voor een vegetarisch of veganistisch menu om de impact op het milieu verder te verminderen.

Groene energie en waterbesparing

Het gebruik van groene energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie, kan de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. Ook kan er gekeken worden naar mogelijkheden om water te besparen, bijvoorbeeld door het gebruik van waterbesparende toiletten of het installeren van regenwateropvangsystemen. Door deze maatregelen te implementeren, kan een evenement een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

Promoten van duurzaamheid

Het delen van informatie over duurzame praktijken tijdens het evenement kan een positieve impact hebben op de bezoekers en leveranciers. Maak bijvoorbeeld gebruik van informatieborden of organiseer workshops om bezoekers bewust te maken van duurzaamheid en hoe zij hieraan kunnen bijdragen. Ook kun je samenwerken met leveranciers die duurzame producten of diensten aanbieden en dit duidelijk communiceren naar de bezoekers.

Duurzame samenwerkingen

Een duurzaam evenement kan ook worden gerealiseerd door het aangaan van samenwerkingen met bedrijven of organisaties die dezelfde waarden delen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van groene energiebronnen of lokale, duurzame leveranciers, kun je een positieve impact hebben op de maatschappij en het milieu.

Conclusie

Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een noodzaak. Door bovenstaande beste praktijken toe te passen, kun je als evenementenorganisator een verschil maken en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het is belangrijk om bewust te zijn van de impact van evenementen op het milieu en actief te streven naar duurzame oplossingen. Laten we samenwerken om evenementen zo duurzaam mogelijk te maken en een positieve impact te hebben op onze planeet. Voor meer informatie over duurzaam evenementenbeheer kun je terecht op https://www.ecofest.be/nl/kennisbank/.


Onderstaand kan u algemene informatie vinden doch deze behoort niet specifiek tot bovenvermeld bedrijf
.

Beste praktijken voor duurzaam evenementenbeheer

!–StopPubText–>.