Menu Sluiten

Handleiding Duurzaam Evenementenbeheer

Ecofest vzw is in 2004 begonnen met een focus op duurzaamheid binnen de evenementensector

90139359013935

More info

tags: Herbruikbaar Servies Voor Evenementen – Duurzame Leveranciers – Overzicht Duurzame Leveranciers – Advies Duurzame Leveranciers – Expert Duurzame Leveranciers – 

Wenst u meer info over handleiding duurzaam evenementenbeheer kijk dan vlug op https://www.ecofest.be/nl/ | Handleiding Duurzaam Evenementenbeheer

Evenementen Handleiding Duurzaam Evenementenbeheer

Duurzaamheid is een steeds belangrijker wordend aspect in onze samenleving. Ook in evenementenorganisaties wordt duurzaamheid steeds meer een vereiste. Hoe kun je als organisator ervoor zorgen dat jouw evenement zo duurzaam mogelijk verloopt? In deze handleiding delen we enkele tips en richtlijnen voor duurzaam evenementenbeheer.

Wat zijn duurzame evenementen?

Duurzame evenementen zijn evenementen die rekening houden met sociale, economische en ecologische aspecten. Het gaat hierbij om het minimaliseren van de impact op het milieu en de omgeving, het creëren van een positieve sociale impact en het behouden van een economisch gezond evenement. Dit betekent dat er tijdens het organiseren van een evenement rekening wordt gehouden met zaken zoals energie- en waterverbruik, afvalbeheer, transport en de keuze van leveranciers.

Duurzaamheid begint bij de planning

Het plannen van een evenement is de eerste en vaak de belangrijkste stap in duurzaam evenementenbeheer. Het is essentieel om bij de planning al rekening te houden met duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een duurzaamheidsplan waarin alle aspecten van het evenement worden belicht. Hierin kunnen doelstellingen worden opgenomen voor energiebesparing, afvalbeheer en sociale impact.

Energiezuinigheid en gebruik van duurzame materialen

Evenementen verbruiken vaak veel energie en produceren veel afval. Het is daarom belangrijk om hierop te letten bij het organiseren van een duurzaam evenement. Zo kunnen er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van duurzame energiebronnen zoals zonne- of windenergie. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen, zoals recyclebare materialen en herbruikbaar servies en bestek.

Verminderen van voedselverspilling

Voedselverspilling is een groot probleem bij evenementen. Er wordt vaak te veel eten ingekocht en na afloop belandt een groot deel hiervan in de vuilnisbak. Dit is niet alleen verspilling van voedsel, maar ook van geld en energie. Een duurzame oplossing is om te werken met lokale leveranciers die seizoensgebonden producten leveren en om gebruik te maken van restjes en overschotten voor bijvoorbeeld een catering voor daklozen.

Transport

Het gebruik van auto´s en vrachtwagens voor transport tijdens evenementen draagt bij aan de uitstoot van schadelijke stoffen. Als organisator kun je hier rekening mee houden door bijvoorbeeld pendelbussen in te zetten voor vervoer van bezoekers naar het evenement en door samen te werken met leveranciers die gebruik maken van elektrische voertuigen.

Sociale impact

Een duurzaam evenement heeft ook een positieve sociale impact. Dit kan bijvoorbeeld door het betrekken van lokale gemeenschappen bij het evenement en door te werken met leveranciers die zich inzetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een inclusieve en veilige omgeving voor alle bezoekers.

Duurzaamheid meten en evalueren

Het is belangrijk om de duurzaamheidsprestaties van het evenement te meten en te evalueren. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een duurzaamheidsrapportage waarin de prestaties worden beschreven en geanalyseerd. Hierdoor kun je als organisator inzicht krijgen in wat goed gaat en wat verbeterd kan worden voor toekomstige evenementen.

Conclusie

Duurzaam evenementenbeheer is een belangrijk aspect voor de toekomst van evenementen. Het gaat hierbij niet alleen om het minimaliseren van de impact op het milieu, maar ook om het creëren van een positieve sociale impact en het behouden van een gezond economisch evenement. Door rekening te houden met duurzaamheid bij de planning, energieverbruik, afvalbeheer, transport en sociale impact, kunnen we ervoor zorgen dat evenementen duurzamer worden en bijdragen aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met evenementenorganisatie Ecofest. Voor meer informatie over duurzame evenementen, zie https://www.ecofest.be/nl/kennisbank/.


Onderstaand kan u algemene informatie vinden doch deze behoort niet specifiek tot bovenvermeld bedrijf
.

Handleiding duurzaam evenementenbeheer

!–StopPubText–>.