Menu Sluiten

Gids Voor Een Duurzaam Evenementenbeheer

Ecofest vzw is in 2004 begonnen met een focus op duurzaamheid binnen de evenementensector

90139359013935

More info

tags: Advies Duurzame Leveranciers – Duurzame Evenementen – Duurzame Leveranciers – Duuzame Organisaties – Expert Duurzame Leveranciers – 

Wenst u meer info over gids voor een duurzaam evenementenbeheer kijk dan vlug op https://www.ecofest.be/nl/ | Gids Voor Een Duurzaam Evenementenbeheer

Evenementen Gids Voor Een Duurzaam Evenementenbeheer

Het plannen en organiseren van evenementen kan een ingewikkelde taak zijn, vooral als het gaat om duurzaamheid. Als evenementenorganisator is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ons evenement niet alleen succesvol is, maar ook milieuvriendelijk. In deze gids zullen we de beste praktijken bespreken voor duurzaam evenementenbeheer, zodat u uw evenement kunt laten opvallen en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu kunt hebben.

Duurzaamheid: Waarom is het belangrijk?

Voordat we ingaan op de details van duurzaam evenementenbeheer, moeten we eerst begrijpen waarom het zo belangrijk is. Evenementen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het milieu, van de uitstoot van broeikasgassen tot het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd. Door duurzame praktijken te implementeren, kunnen we deze effecten minimaliseren en bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet.

Stap 1: Kies een groene locatie

De eerste stap naar een duurzaam evenement is het kiezen van een groene locatie. Dit betekent een locatie die is gebouwd met milieuvriendelijke materialen en die wordt beheerd met duurzame praktijken. Denk aan zaken zoals energie-efficiƫntie, recyclingmogelijkheden en duurzaam transport. Ook de ligging van de locatie kan een rol spelen, zoals de toegankelijkheid met het openbaar vervoer.

Stap 2: Maak gebruik van duurzame materialen

Bij het plannen van uw evenement is het belangrijk om na te denken over de materialen die u gebruikt. Kies voor recyclebare materialen en vermijd wegwerpproducten. Denk bijvoorbeeld aan het serveren van drankjes in glazen flessen in plaats van plastic flessen, en vervang plastic bekers door herbruikbare glazen. Ook kunt u gebruikmaken van gerecyclede materialen, zoals papier met het FSC-keurmerk.

Stap 3: Ga voor groene catering

Een van de grootste uitdagingen bij evenementen is de grote hoeveelheid voedselafval die wordt gegenereerd. Kies daarom voor duurzame cateringopties, zoals seizoensgebonden en lokale producten. Deze zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook vaak lekkerder en gezonder. Zorg er ook voor dat er geen onnodige voedselverspilling plaatsvindt, bijvoorbeeld door een nauwkeurige schatting te maken van het aantal gasten en restjes te doneren aan een goed doel.

Stap 4: Ga voor duurzame energie

Evenementen staan bekend om hun grote energieverbruik, maar dit kan worden verminderd door te kiezen voor duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonne-energie of het huren van elektrische voertuigen. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat het gebruik van elektriciteit wordt geminimaliseerd door bijvoorbeeld lichten uit te doen wanneer ze niet nodig zijn.

Stap 5: Promoot duurzaamheid tijdens het evenement

Een evenement is de perfecte gelegenheid om duurzaamheid te promoten en mensen bewust te maken van hun impact op het milieu. Dit kan op verschillende manieren, zoals het verstrekken van informatie over duurzame praktijken, het uitdelen van herbruikbare tassen of waterflessen en het organiseren van activiteiten die gericht zijn op duurzaamheid.

Stap 6: Monitor en evalueer

Na afloop van het evenement is het belangrijk om te evalueren hoe duurzaam het was en waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Door dit te doen, kunt u in de toekomst nog betere evenementen plannen met een nog kleinere impact op het milieu.

Conclusie

Het organiseren van een duurzaam evenement vereist enige planning en inspanning, maar de resultaten zijn de moeite waard. Door de juiste locatie te kiezen, duurzame materialen te gebruiken, groene cateringopties te selecteren, duurzame energiebronnen te benutten, duurzame praktijken te promoten en het evenement te evalueren, kunt u een positieve impact hebben op zowel het milieu als uw gasten. Laten we samenwerken om evenementen duurzamer te maken en een betere toekomst te creƫren.


Onderstaand kan u algemene informatie vinden doch deze behoort niet specifiek tot bovenvermeld bedrijf
.

Gids voor een duurzaam evenementenbeheer

!–StopPubText–>.